HTML

Egy kis segítség.. :D

Tanuláshoz segítség nyújtás minden téren!

Címkék

** (1) **** (1) - (1) 1848 (1) 1867 (1) abszolutizmus (1) abszolút eltérés (1) abszolut királyság (1) alaknolok (1) alapismeretek (1) alig (1) alkán (1) alkén (1) alkin (1) alkoholok (1) alkotmányos monarchia (1) alkotmányos monarchisták (1) alkotmányozó nemzetgyűlés (1) apartmann (1) Arad (1) aradi vértanúk (1) ármány és szerelem (2) átlag (1) átlagos (1) azonos (1) Az ember tragédiája (1) Bach (1) backoffice (1) befektetett eszközök (1) belső vándrolás (1) Candide (2) céltartalékok (1) csonka társadalom (1) danton (1) Deák Ferenc (1) deizmus (1) denn+egyenes (1) der (1) deutsch (4) die (1) dieses (1) diéta (1) direktórium (1) dolgozók (1) dráma (1) durchschnittliche (1) együtt (1) élnek (1) emberi és polgári jogok nyilatkozata (1) eredménytartalék (1) eszköz (1) etil-alkohol (1) felvilágosodás (2) felvilágosult abszolutizmus (1) Ferencz József (1) forgó eszközök (1) források (1) francia filozofus (1) francia forradalom (1) Friedrich Schiller (1) frontoffice (1) gazdaság (1) gestorben (1) gleich (1) glicerin (1) glikol (1) Goethe (1) gyógyvíz (1) gyógy szálloda (1) haynau (1) helytartótanács (1) hostel (1) house keeping (1) húsvéti cikk (1) Irodalom (1) irodalom (5) jährige (1) jakobinusok (1) jegyzett tőke (1) jobbágyrendelet (1) jobbágyvédelem (1) jozefinisták (1) kalapos király (1) kamara (1) kancellária (1) kaum (1) kémia (2) Kémia (1) kevés (1) kiegyezés (1) klasszicizmus (1) komédia (2) königgrätz (1) Kossuth Lajos (1) kötelezettségek (1) közösegyenlő (1) különbség (1) kumulált gyakoriság (1) la fayette (1) leben (1) lektion (5) lektion 1 (1) lektion 2 (1) lektion 3 (1) lektion 4 (1) lektion 6 (1) londiner (1) Madách Imre (1) magyarország (1) már (1) matek (1) matematika (1) medián (1) még (1) meghaltak (1) megoldás (1) mérleg szerinti (1) mert (1) metil-alkohol (1) mittelstufe (1) módusz (1) moliere (2) montesquieu (1) motel (1) nacionalizmus (1) nagybácsi (1) nagynéni (1) német (8) Német klasszika (1) nevezetes tollvonás (1) noch (1) nyelvrendelet (1) office (1) Onkel (1) osztályközép (1) osztrák magyar monarchia alakulása (1) panzió (1) paródia (1) pragmatica sanctio (1) ratio educationis (1) rendisz országgyűlés (1) rendi dualizmus (1) robespierre (1) rokon (1) saját tőke (1) schiller (2) schon (1) sind (1) statisztika (1) szálloda (1) szervezett betelepülés (1) szórás (1) szórásnégyzet (1) Tante (1) tartuffe (2) terjedelem (1) termálvíz (1) tőketartalék (1) töri (1) történelem (1) türelmi rendelet (1) Unterschied-e (1) unterwegs (7) unterwegs munkafüzet (1) urbárium (1) vagyon (1) valószínüleg (1) védvámrendszer (1) Verwandte (1) vet et sanguinem (1) Voltaire (2) wahrscheinlich (1) wellnes (1) wellnes szálloda (1) wenige (1) zusammen (1) Címkefelhő

Rendi országgyűlés (diéta) : Az uralkodó hívhatja össze, adók és törvények megszavazása, az országgyűlés hivatalos nyelve a latin, Pozsonyban

Alkotmányos monarchia: olyan államforma, ahol a király hatalma a parlament által elfogadott alkotmányban van megírva.

Alkotmányos monarchisták: Az alkotmányos monarchia hívei, de nem bíztak a királyban, a király nem működött velük együtt.

Alkotmányozó nemzetgyűlés: A francia forradalom törvényhozó testülete, ők fogadták el a kiváltások eltörlését, az emberi és polgári jogok nyilatkozatát és az 1791-es alkotmányt

Emberi és polgári jogok ny.: 1789. Polgárság és nemesség általá kiadott kiáltvány, minden ember jogilag egyenlő, 4 alapjog: -szabadság, -tulajdon, -biztonság, -zsarnoksággal szembeni ellenállás, népfelség elve: a nép választ más nem szólhat bele, minden megtehető ami másoknak nem árt, amit a törvény nem tilt, törvények szerint vád alá helyezni valakit, írászabadság, szólásszabadság, sajtószabadság, vallásszabadság, gondolatszabadság,

Pragmatica Sanctio: 1722-23: A Habsburg házat fiúágon kihalás veszély fenyegette, belső örökösödési szabály, biztosította leányágon öröklést, magyar rendek is törvénybe iktatták, a két birodalomfél csak együttesen öröklődhet, magyarország rendeken belül önálló

Helytartótanács: A törvények és rendeletek végrehajtása, irányította a magyar közigazgatást, hadiadó beszedése, felügyelte az oktatást, vallást, elnöke a nádor, 10 főúr, 8 nemes , 4főpap

Kamara: feladata kincstári birtotkok, bányák, pénzügyek intézése, székehelye Pozsony

Kancellária: a királyi rendeletek, leiratok továbbítása a helytartótanács felé, székhelye Bécs

Rendi dualizmus: Az uralkodó és a rendek együtt kormányoznak,  királynak felségjog ő kezébe maradt a had, pénz és külügy irányítása, a rendek akarata az országgyűlésen és a vármegyékben érvényesűl.

Csonka társadalom: Olyan társadalmi szerkezet amelyből valamelyik réteg hiányzik, nincs nemesség, jobbrészt jobbágyság van.

Belső vándorlás: Kedvezőtlen természeti adottságok miatt vándoroltak el

Szervezett betelepülés: szabad földterületek, magyar nemesség saját birtokaik megművelésrése hívták őket az állam is támogatta, katolikus németeket (svábokat) többségükben

Viet et sanguinem!: Életünket és vérünket! Az 1740-es országgyűlésen ezekkel a szavakkal álltak ki Mária Terézia mellett.

Védvámrendszer: 1754-ben megadóztatták a nemességet és a papságot a lajtántúlon, a zsoldos hadsereget egységes hadsereggé fejlesztették. 1754-ben vámrendelet: magyarország külön vámterület így meg tudta adóztatni.

Jobbágyvédelem: (Urbárium): A majorsági földeken robot volt, amin nem volt adókötelezettség így Mária Terézia 1764-ben rendeletben meghatározta a jobbágyi szolgáltatásokat, heti egy nap igás vagy két nap gyalogos munka.

Ratio Educationis: 1777-ben rendeletben szabályozta Mária Terézia az oktatást. Nem mnodta ki az általános tankötelezettséget, de támogatta 6-12 évesek iskolába járását, történelem természettudomány és német nyelv tanítása.

Felvilágosúlt abszolutizmus: 1764 után rendeletekkel irányította az országot Mária Terézia, bevonta a főnemességet a hadsereg irányításába, Theresianum létrehozása.

Kalapos király: Nem koronáztatta meg magát, így nem kellett figyelembe vennie a magyar törvényeket.

Türelmi rendelet: 1781. Közjó szolgálata, szabadabb vallásgyakorlatott biztosított, növelte az állam befolyását az egyház felett, feloszlatta a szerzetes rendeket kivéve a tanítási és betegápolással foglalkozót.

Jobbágyrendelet: 1784 erdély parasztfelkelés miatt. Megszüntette a jobbágy elnevezést, szabadon költözhettek a parasztok, mesterségeket tanulhattak, örökíthették javaikat, telkeikről a földesúr csak törvényes indokkal űzhette el őket.

Nyelvrendelet: 1784. Latin helyett németet tette a hivatalos nyelvvé Magyarországon, az oktatásban fő tárgy a német, hivatali és tanári állásba németül nem tudó embert nem vettek fel.

Jozefinisták: II. József hívei a felvilágosult abszolutizmus rendeletei miatt támogatták, de a nyelvrendelete miatt keztek eltávolódni tőle.

Nevezetes tollvonás: II. József halálos ágyán 3 rendelet kivételével az összeset visszavonta, a türelmi, jobbágy és papságra vonatkozókon kívűl.

Sans Culotte: francia kispolgári és munkástömeg amely radikális változásokat akart, támogatták az arisztokraták és vagyonosok elleni fellépést.

Direktórium: Végrehajtói hatalom Franciaországban.

Jakobinusok: Francia klub kispolgárok és városi szegényeket képviselte, liberális eszméket vall, itt készítették elő a forradalmat.

Nacionalizmus: nemzet szóbol ered, a társadalom alapvető egységének a nemzetet tartja, elnyomva a vallási és társadalmi kötődéseket célja az egy nemzethez tartozók egy államban való egyesítését.

La Fayette: Az ellenzéki csoportosulás szerveződésének vezetője, követelték az általános rendi gyűlés összehívását

Robespierre: A jakobinus diktatúra vezetője, megbuktatták a girondista erőket, majd ellenük fordúlt, egykori társai szövetkeztek és kivégeztették.

Danton: Forradalmi bíróságok főbb megszervezője, jakobinus volt, kitalált vádakkal halálra ítélték.

Francia forradalom:  XV. Lajos összehívta a nemeseket, hogy pénzt kérjen tőlük, a válság megoldására. Ám a rendi gyűlésen a polgárság szembefordult a királlyal. Rendenkénti szavazás volt. A két kiváltságos rend leszavazta a harmadikat, a harmadik rend pedig követelte, hogy alakuljanak át alkotmányozó nemzetgyűléssé a rendi gyűlés helyett, és minden képviselő külön szavazzon. A király elutasította, a hírre pedig a párizsi tömeg fegyvert szerzett és 1789 július 14-én megostromolta a Basteille-t. Megalakult a nemzetőrség vezetője La Fayette volt. A forradalom ezután vidékre is átterjedt. A parasztok megrohanták a kastélyokat,gyilkoltak, gyújtogattak, és a kiváltságok eltörlését követelték. 1789-ben megalakúlt  Emberi Polgári Jogok nyilatkozata. Kimondta, hogy minden ember szabad, egyenjogú, egyformán rendelkezik a tulajdonhoz való joggal, és megilleti a szólás- sajtó- vallás- gyülekezés szabadsága. Poroszország és Ausztria háborúval fenyegette Franciaországot, hogy vonja vissza az új alkotmányt. A király megvétózta. Danton vezetésével kitört egy király ellenes felkelés. A lázadók elfogták XVI. Lajost és börtönbe zárták, azzal a váddal hogy elárulta saját népét. A felkelés végül egy új parlamentet hozott létre, melynek új neve Konvent lett és kikiálltották a köztársaságot.

Címkék: diéta kamara nacionalizmus robespierre alkotmányozó nemzetgyűlés francia forradalom alkotmányos monarchia danton helytartótanács pragmatica sanctio direktórium jakobinusok la fayette felvilágosult abszolutizmus türelmi rendelet urbárium rendisz országgyűlés alkotmányos monarchisták emberi és polgári jogok nyilatkozata kancellária rendi dualizmus csonka társadalom belső vándrolás szervezett betelepülés vet et sanguinem védvámrendszer jobbágyvédelem ratio educationis kalapos király jobbágyrendelet nyelvrendelet jozefinisták nevezetes tollvonás sans culotte

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pacek.blog.hu/api/trackback/id/tr405786948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása